7.11.10

Podnikateľ, podnikavosť, podnikanie

Podnikateľ
Podnikatelia majú energiu niečo rozbehnúť. Vidia svet inak ako ostatní ľudia. Vytvárajú príležitosti, ktoré si ostatní nemusia všimnúť a majú odvahu ich využiť. Podnikateľ nemusí byť schopný viesť firmu. Ak ste podnikateľ, potrebujete si nájsť manažéra.

Manažér
Medzi podnikateľom a manažérom je základný rozdiel. Ide často o protichodné typy. Nesnažte sa byť jedno aj druhé. Dobrých manažérov je treba vyvažovať zlatom. Ľudia, ktorí ovládajú to jemné psychologické tajomstvo, majú know how, ako hladko organizovať prebiehajúce obchodné špekulácie a pritom zvládať s tým súvisiace tlaky, sú tmelom sveta biznisu. Takým ľuďom poskytnite patričný podiel vo firme, pretože sa veľkou mierou pričinia o úspech. Úlohou podnikateľa je stiahnuť sa zakaždým, keď sa mu podarí rozbehnúť novú spoločnosť.

Podnikavosť
Nie je niečo z čoho by sme mali vyrásť, ani to nie je čosi, čo sa hodí pre drobných živnostníkov alebo malé firmy. Podnikavosť je univerzálna podnikateľská cnosť. Dá sa uplatniť na všetky problémy, výzvy a príležitosti, bez ohľadu na ich rozsah. Ak sa chcete stať podnikateľom, musíte byť ochotní vstúpiť do priepasti. Je to nebezpečné. Ak chcete zažiť trochu vzruchu, staňte sa podnikateľom a vyskúšajte si to.

Ľudia sa neúspechu boja, čo je pochopiteľné, ale zároveň čudné. Práve robením chýb sa učíme, ako postupovať správne. Neúspech nie je to, že skúšate, čo by vám mohlo ísť. Neúspešní ľudia sú takí, ktorí nikdy nič nevyskúšajú a o nič sa nesnažia.

Podnikavosť je pulzujúce srdce biznisu. Podnikavosť nepramení z kapitálu, ale z myšlienok. Podnikavosť pramení z dobrých výsledkov, ktoré človek dosahuje pre seba a za seba, keď skúma, čo je v živote dobré. Čo sa vďaka podnikavosti naučíte, prinesie priamy úžitok vašej firme, či živnosti. Veľké firmy zabudli myslieť ako podnikatelia a dávno zabudli, aký je to vlastne pocit - podnikať.

Podnikanie
Podnikateľ je v histórii známy ako kapitalista, ktorý zarába peniaze a to sú hanlivé výrazy. Podnikanie však odstraňuje chudobu, zabezpečuje väčšinu daňových príjmov, vytvára pracovné miesta a bohatstvo celého štátu. Kapitalizmus funguje. Komunizmus a reálny socializmus už nemožno brať vážne, pretože jednoducho nefungujú.

V podnikaní nejde o ošmeknutie zákazníka, nejde o to, že pracujete pre seba, nejde o honbu za stupňami víťazov, nevyhnutne ani o zarábanie veľkých peňazí. A už vôbec nejde o to, že by sa váš život mal obmedziť iba na prácu. Práve naopak.

Ide o to, aby z toho, čo vás baví a zaujíma, vytvoriť kapitál, ten zveľadiť a niečo s ním dosiahnuť. Podnikanie je náš prirodzený stav - vznešené dospelácke slovo, ktoré sa zredukuje na niečo oveľa samozrejmejšie, a to "hravosť" , kde hrdlačenie nemá miesto.

Základom podnikania je: držať jazyk za zubami, schopnosť počúvať, ochota riskovať, klásť triviálne otázky. V podnikateľskom sektore vás konzervatívne uvažovanie ochromí, obratný postoj vás oslabí a neschopnosť pozrieť sa realite do očí vás zničí.

Podnikateľ, podnikavosť, podnikanie: článok

Literatúra:
Richard Branson, Biznis v plnej nahote, eastone books, 2009

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára